Πυρετός

ΜΟΥΤΣΑΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ

Πότε ένα παιδί έχει πυρετό

Ένα παιδί θεωρούμε ότι έχει πυρετό όταν η θερμοκρασία στη μασχάλη> 37,2 ˚C (η μασχάλη πρέπει να είναι στεγνή) ή στο ορθό >38˚C (δηλ. στον πρωκτό του παιδιού) ή στο στόμα>37,8˚C ή στην τυμπανική μεμβράνη >38˚ C (δηλ. στο αυτί).Το παιδί πριν ανεβάσει πυρετό, συνήθως έχει ρίγος και είναι σχετικά χλωμό. Σ’ αυτή τη φάση θέλει ζεστασιά και σκέπασμα. Όταν ο πυρετός ανέβει, το παιδί κοκκινίζει, ζεσταίνεται και θέλει δροσιά. Γι’ αυτό και πρέπει να το ντύνουμε με ελαφρά ρούχα και να του εξασφαλίζουμε δροσερό περιβάλλον.

Τρόποι για να ρίξουμε τον πυρετό

 1. Ελαφρό ντύσιμο και δροσερό περιβάλλον
 2. Υγρά από το στόμα, κατά προτίμηση δροσερά
 3. Αντιπυρετικά φάρμακα. Πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά μεγαλύτερα των τριών μηνών όταν ο πυρετός τους είναι ψηλότερος από 38,5˚ C και ταυτόχρονα είναι κακόκεφα, βαριανασαίνουν και δυσφορούν. Τα αντιπυρετικά δεν πρέπει να χορηγούνται σε απύρετα παιδιά με σκοπό να προλάβουν πιθανό πυρετό.
 4. Μπάνιο. Όταν ο πυρετός παραμένει πάνω από 40˚ C παρά τη χορήγηση αντιπυρετικού, τότε κάνουμε μπάνιο στο παιδί. Είναι προτιμότερο το ντους να είναι διάρκειας μισής ώρας. Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού είναι εκείνη που γίνεται καλύτερα ανεκτή από το παιδί(συνήθως 1-2˚C λιγότερη από τη θερμοκρασία του παιδιού) και σιγά-σιγά ελαττώνεται ώστε το νερό να γίνει δροσερό δηλ.30-32 ˚C.Το μπάνιο γίνεται στο ζεστό και κόκκινο παιδί. Δεν πρέπει να γίνεται σε παιδί που έχει ρίγος και κρυώνει .Μισή-μία ώρα πριν το μπάνιο πρέπει πάντοτε να δίνουμε αντιπυρετικό.

Πότε επικοινωνούμε επειγόντως με τον παιδίατρο

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο πυρετός είναι σύμπτωμα κάποιας αρρώστιας και όχι η ίδια η αρρώστια. .Γι’ αυτό όταν ο πυρετός του παιδιού σας έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά επικοινωνήστε οποιαδήποτε ώρα με τον παιδίατρό σας:

 1. Το παιδί είναι μικρότερο των τριών μηνών
 2. Ο πυρετός είναι πάνω από 40˚ C
 3. Κλαίει απαρηγόρητα
 4. Ξυπνάει δύσκολα
 5. Είναι θολωμένο ή παραμιλά
 6. Έκανε σπασμούς
 7. Έχει εξάνθημα
 8. Αναπνέει δύσκολα και έχει δυσφορία
 9. Κάνει εμετούς
 10. Υπάρχει χρόνια αρρώστια που το κάνει ευάλωτο σε σοβαρή λοίμωξη

Πότε επικοινωνούμε με τον παιδίατρο σε εργάσιμες ώρες

 1. Το παιδί είναι τριών μέχρι έξι μηνών
 2. Ο πυρετός του είναι 38,5˚-40˚C
 3. Ιδιαίτερα σε βρέφη μικρότερα των δύο ετών.
 4. Παραπονιέται για τσούξιμο ή πόνο στην ούρηση
 5. Ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες
 6. Ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες, αλλά το παιδί δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα και δεν υπάρχουν άλλοι άρρωστοι στο σπίτι.
 7. Υπάρχει ιστορικό πυρετικών σπασμών.
 8. Εάν έχετε άλλες απορίες.