Πρόληψη αιφνιδίου θανάτου

ΜΟΥΤΣΑΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

 1. Το βρέφος πρέπει να κοιμάται σε ύπτια θέση. Η θέση ύπνου στο πλάι δεν είναι ασφαλής και δεν πρέπει να συνιστάται.
 2. Ο ύπνος του βρέφους να είναι σε σταθερή επιφάνεια. Το στρώμα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό και να καλύπτεται από σεντόνι.
 3. Στην κούνια του βρέφους δεν πρέπει να υπάρχουν μαλακά αντικείμενα, μαξιλάρια ή χνουδωτά παιχνίδια. Να αποφεύγονται κουβέρτες ή παπλώματα και όταν χρησιμοποιούνται να ασφαλίζονται στα πλάγια της κούνιας,για να μη μπορεί το βρέφος να καλύψει το πρόσωπο του. Η χρήση υπνόσακου πρέπει να ενισχύεται.
 4. Να αποφεύγεται το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η έκθεση του βρέφους στο παθητικό κάπνισμα.
 5. Συνιστάται το βρέφος να κοιμάται σε χωριστό κρεβάτι, αλλά στον ίδιο χώρο με τους γονείς.Τα βρέφη μπορούν να κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών όταν αυτοί είναι ξύπνιοι ,αλλά όχι όταν κοιμούνται ή είναι πολύ κουρασμένοι ή από την επήρεια ουσιών. Η κούνια πρέπει να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές. Ο ύπνος του βρέφους σε πολυθρόνα ή καναπέ πρέπει να αποφεύγεται.
 6. Δίνουμε πιπίλα στο βρέφος, αν τη δέχεται, όταν το βάζουμε για ύπνο, αλλά δεν την ξαναδίνουμε, όταν έχει αποκοιμηθεί. Δεν πιέζουμε το βρέφος να την πάρει, δεν τη βουτάμε σε γλυκά διαλύματα και καθυστερούμε τη χρήση της στα θηλάζοντα βρέφη μετά τον 1ο μήνα της ζωής.
 7. Αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας στο δωμάτιο που κοιμάται το βρέφος. Το βρέφος πρέπει να είναι ελαφρά ντυμένο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι ευχάριστη για ελαφρά ντυμένο ενήλικα.
 8. Δεν συνιστάται η χρησιμοποίηση συσκευών συνεχούς παρακολούθησης του βρέφους στο σπίτι, παρά μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να δείχνει ότι μειώνουν τον κίνδυνο.
 9. Για την αποφυγή της πλαγιοκεφαλίας συνιστάται׃
  1. Το βρέφος να κοιμάται με το κεφάλι εναλλάξ στο δεξιό ή αριστερό πλευρό ανά εβδομάδα.
  2. Ενθαρρύνεται η πρηνής θέση,όταν το βρέφος είναι ξύπνιο.
  3. Δεν συνιστάται να μένει πολλές ώρες στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου.
  4. Η «όρθια» αγκαλιά πρέπει να ενισχύεται.