Αιδοιοκολπίτιδες

ΜΟΥΤΣΑΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

 

ΑΙΔΟΙΟΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ

Οι αιδοιοκολπίτιδες αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα στην παιδική και εφηβική ηλικία. Πολλές φορές ταλαιπωρούν την οικογένεια γιατί η αντιμετώπισή τους παρουσιάζει δυσκολίες.

Η χαμηλή στάθμη των οιστρογόνων στην προεφηβική περίοδο και η τυχόν σεξουαλική δραστηριότητα κατά την εφηβεία, είναι οι σπουδαιότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την πρόκληση τους. Συχνότερα εμφανίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την αποφυγή τους είναι η εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής.

Ειδικότερα προτείνονται:

1. Να εφαρμόζεται τακτική και συστηματική καθαριότητα των γεννητικών οργάνων. Συνιστώνται πλύσεις με καθαρό νερό, φυσιολογικό ορό ή χαμομήλι. Η κίνηση να είναι από εμπρός προς τα πίσω και όχι αντίθετα. Να αποφεύγεται η χρήση χημικών ουσιών. Προτιμάται το σαπούνι από φυσικά έλαια. Να αποφεύγονται τα χρωματισμένα χαρτιά τουαλέτας που δρουν ερεθιστικά.

2. Να διδάσκεται στα παιδιά να μην ακουμπούν τα γεννητικά τους όργανα με βρώμικα χέρια. Να προστατεύεται η περιοχή με την κατάλληλη ένδυση όταν παίζουν στην άμμο.

3. Να τηρείται σχολαστική καθαριότητα των λουτρών και των αποχετευτικών χώρων. Να αποφεύγεται η άμεση επαφή των γεννητικών οργάνων με τη λεκάνη της τουαλέτας.

4. Να χρησιμοποιούνται βαμβακερά εσώρουχα, όχι συνθετικά και στενά εσώρουχα που αυξάνουν τη θερμοκρασία της περιοχής και προκαλούν ιδρώτα. Οι σερβιέτες, τα ταμπόν, τα αποσμητικά και οι κρέμες προδιαθέτουν σε αιδοιοκολπίτιδες.

5. Να υπάρχει φροντίδα ώστε κάθε κορίτσι της οικογένειας να έχει ξεχωριστό ιματισμό και τα εσώρουχα του να πλένονται χωριστά από εκείνα των άλλων. Να μη βρίσκονται ταυτόχρονα στο μπάνιο μητέρα και κόρη, γιατί μπορεί να γίνει μεταφορά μικροβίων.

6. Με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής συνιστάται αυστηρότερη τήρηση των κανόνων καθαριότητας. Τα σπερματοκτόνα, τα λιπαντικά των προφυλακτικών κλπ. δρουν επιβαρυντικά.

7. Ο έλεγχος του περιβάλλοντος για πηγές μόλυνσης και η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους μπορούν να προλάβουν τις αιδοιοκολπίτιδες.

8. Τα χρόνια νοσήματα(διαβήτης κλπ.) και η κατάχρηση αντιβιοτικών, κορτικοειδών και ανοσοκατασταλτικών προδιαθέτουν σε αιδοιοκολπίτιδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται αυστηρότερη τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Οι αιδοιοκολπίτιδες δεν είναι μεταδοτικά νοσήματα και τα παιδιά μπορούν να συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους στο σχολείο και την άθληση.